1.4153.03 (Niolox/SB1)

from 31,90 €
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Strong corrosion-resistant blade steel with good stability and edge retention.

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1.4153.03 (Niolox/SB1)
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C 0,90%/Cr 17-19%/ Mo 0,90%

This stainless steel is ideally suited for knives which require a resistance to rust.

  • Hardness approximately 58-59 HRC
  • Very high resistance to rust
  • Very good to polish
  • Best results on sharpness level B / C
  • Recommended for outdoor knives, Campingknives, pocket knives, hunting knives, etc.
  • NOT suitable for Damascus steel!

Hardening:. 1,045 ° / annealing at 200 ° C for 1 hour 3x (between annealing please quench it in cold water) yields approximately 58 HRC Important

Info: The Steel is soft annealed and comes to us in big sheets (about 2x1m). The sheets are cut for us into stripes of 40 to 60mm. Because of the cutting process the steel may be a little twisted, but it is easy to bend it straight again by using your knee, a vice, or hammer and anvil.

SKU: 696

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5 from 5 Gut

Gut

>jörg r., 01.07.2019
5 from 5 Gutes Material 👍👍

Maße stimmen , schnelle Lieferung . Alles top👍

>Nick S., 06.09.2019
4 from 5 Dazu wünsche ich mir mehr Info (zu vermeidende Fehler)

wenn alle klappt ein super Stahl.
Hab inzwischen einige Messer damit gemacht, zwei davon sind exzellent geworden, der Rest nicht richtig gehärtet.
Die sind dann für die Tonne.
Hab noch nicht rausgefunden, warum das eine Messer perfekt gehärtet ist, das andere nach härten weicher als vor härten.
Schleife grob mit Alu, fein dann mit Keramik (o,4mm) dann auf Steinen runter auf 0,2mm.
Darf beim schleifen NIE heiß werden. dann ist rum mit Abtrag.
Nix für Anfänger, hohes Frustpotential. Drum ne 4

>Uwe C., 09.09.2019
5 from 5 Teuer aber gut.

Er ist schon etwas teurer als der normale Carbonstahl und lässt sich auch etwas schwerer bearbeiten aber ist sein Geld definitiv wert. Er lässt sich mit etwas Geduld am Amboss sehr dünn ausschmieden und dann noch feiner ausschleifen. Nach der Wärmebehandlung ergab das bei mir ein feines Küchenmesser mit rasiermesserscharfer, stabiler Schneide welches sogar noch sehr rostträge ist.

>Jens H., 01.03.2021
5 from 5 Niolox SB1

Super Stahl.....ist schon verarbeitet...lol

>Peter M., 27.06.2022
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